23.02.2018
Presa o nas

„Art-Cube” to coś, czego nie można powiedzieć słowami – Olga Filatova

23.02.2018

Tylko sztuka zdolna wyszukać to, co chowa się w dalekich zakątkach duszy.

Art-Kub –to wizualizacja artysty, tego, co nie da się określić słowami”, – Olga Filatowa. W następnym tygodniu we Lwowie startuje duży projekt Art-Kub od Artystycznej Fundacji „Wolni”. Projekt ten będzie przedstawiony w ramach festiwalu Alfa Jazz. O działalności Fundacji i samym projekcie szczegółowo powiedział malarz i jego uczęstnik Oleg Dawydenko. – Czy mógłby Pan powiedzieć torchę o projekcie Art-Kub? I, właśnie, jak Pan zaczął współpracować z Fundacją Wolni? Z Olgą Mikolajówną (Filatową, Głową urzędu art-fundacji – red.) znamy się już pięć lat. Miałyśmy ciekawe projekty i pomysły dotyczące stworzenia rzeźby przed samym hotelem Żorż, konsultowałiśmy się o tym, jak odnowić atmosferę hotelu przeszłych wieków. Takie były zadania, a potem doszłyśmy do pomysłu założenia Fundacji, która pomagałaby rozwojowi galickiej sztuki i kultury, pośrednio wizualnemu. Pomóc artystóm różnych kategorii wiekowych: i młodym, i dorosłym ustalić się w kontekście sztuki światowej, zająć godne miejsce i ruszać się dalej.

Właśnie teraz jest dla tego sprzyjający moment, ponieważ wchodzenie Ukrainy do Europy i reżim bezwizowy daje nam nadzieje na to, że nasz kraj zajmie godne miejsce w kulturze europejskiej. My ruszamy się i nie możemy się już zatrzymać, ponieważ założenie Fundacji i zadania, które określiliśmy, są uczciwe i możliwe do zrealizowania. Jestem pewny, że w przyszłości będzie dużo zwolenników, przyjacieli, ludzi, którzy będą pomagać, możliwe, nawet fundatorzy, które dołączą się do projektów, ponieważ Fundacji będzie bardzo trudno wykonać wszystkie zadania samodzielnie. My założymy pewne koło przyjacieli, którzy będą dołączać się do realizacji naszych projektów, cały czas będziemy pracować. Czyli chodzi o to, że Fundusz jest otwarty do komunikowania, bo jeśli my wszyscy razem będziemy marzyli i pracowali, to coś na pewno z tego wyjdzie.«Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю)A komu będzie pomagała Fundacja? Tylko artystom czy tak samo kulturnym inicjatywom? Tak, my planujemy w przyszłości rozpatrywać różne inicjatywy, ale teraz skupimy się na wizualnych rodzajach sztuki, na rzeźbiarstwiem malarstwie i wszystkim, co jest z tym związane. Nowe rodzaje sztuki – to performens, instalacja, maping, wideoart i temu podobne. Rozmawiamy już o wielkim festiwalu sztuki wizualnej, który ma odbyć się we Lwowie. Chce się, żeby on był na tak wysokim poziomie, jak Alfa Jazz, my nie mamy wiele podobnych wydarzeń. W zasadzie, to Alfa Jazz, Forum książkowe, Lviv fasion week – wydarzenia, które mają swoje miejsce w kontekście europejskim i światowym, chcemy realizować projekt, który byłby na takim samym poziomie, żeby goście przyjeżdżali za granicy. – Poproszę jeszcze powiedzieć bardziej szczegółowo o Art-Kubie. Art-Kub jest symbolem upodobań artystycznych naszego funduszu, to jest metafora, to serce, skrzep energetyczny przyszłych uczęstników tego projektu, czyli różnych malarzy za płcią, wiekiem, upodobaniami artystycznymi. My jesteśmy zainteresowani w różnych intonacjach, kształtach, stylach – to wszystko będzie przedstawione w Kubie.«Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю)Jakie artysty wezmą udział, z którymi już rozmawialiście, kto jest już zaproszony? Na tym etapie to są malarze z Ukrainy Zachodniej. – To kto właśnie? – Planujemy zaprosić Wasyla Bażaja, Igora Janowicza, Anię Bulkiną, Wiktora Prodańczuka, Lubomira Jakimczuka. Na moją prośbę zreagowali przyjaciele, z którymi razem uczyliśmy się, ale myślę, że to koło jeszcze się rozszerzy, ponieważ perspektywy są nieosiągalne. «Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю)A co będzie przedstawione na Alfa Jazzie? To będzie projekt pilotowy, właśnie Art-Kub. Czyli montaż można będzie zobaczyć na terytorium Parku kultury imienia Bogdana Chmielnickiego, naprzeciw rzeźby Eugeniusza Dzyndry. Zapraszamy wszystkich. – Czy jest kuż jakaś koncepcja, według której będą odebrane artysty dla tego projektu? Naszym zadaniem jest zebrać różnych artystów wysokiego poziomu, odpowiednio do realizacji artystycznej, niezależnie od wieku i stylu dzieł. Jeśłi dzieła będą godne i odpowiednie do naszych wymogów, to będą one pzedstawione, a jeśli poziom pracy będzie za słaby i amatorski, to oczywiście, one mogą tam nie trafić.«Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю)A kto będzie podejmował decyzję? Proces będzie kolegialny. To Olga Mikołajówna, ja i jeszcze szereg malarzy, których my jeszcze wybierzemy. – Gdzie w przyszłości planujecie rozmieścić się? Czy będziecie przywiązani do jakiegoś obszaru artystycznego? Jeszcze planujemy, szukamy swojego obszaru. Nie chcemy mówić o tym zawczasu, ale rozmyślamy nad kilkoma pomieszczeniami, gdzie będzie mieszkała sztuka. To będą lokacje skali europejskiej. Ale my tak samo będziemy dołączać istniejące już lokacje, na przykład, lotnisko Lwowskie. Coś się buduje, coś remontuje się, my tylko szukamy i pracujemy nad założeniem muzeum sztuki współczesnej. «Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю)Czy nie boicie sie konkurencji? Ostatnio do Lwowa planuje przybyć wiele współczesnych fundacji, tak samo są już własne centra sztuki współczesnej. Wspaniale, że jest taka ekspansja. To jest nawet konieczne po to, żebyśmy mieli naśladowców. Trzeba zakładać fundusze i organizować imprezy kulturalne, odkrywać galerie. Kiedy będzie ich wiele i każdy będzie pracował we własnym kole artystów, wtedy częściej będą odbywały się wydarzenia kulturalne, to jest zdrowa konkurencja. «Арт-куб» – це метафора, це енергетичний згусток майбутніх учасників проекту, – художник Олег Давиденко (інтерв’ю) – Czy będziecie z kimś współpracować? Tak, współpraca jest możliwa. Kiedy takich płaszczyzn jest wiele, my połączymy się i „uderzymy” po Europie.

Spróbuj także
SPA Center w Edem Resort
Тому що життя створене для насолод
Szczegółuy
Spróbuj w Edem Resort

Bądź szczęśliwy w tej chwili. Ta chwila i jest twoim życiem.

Koncepcja 12+

Edem Resort Medical & SPA dba o twoje wakacje. Dzieci poniżej 12. roku życia mogą przebywać w pokoju. Wynika to z faktu, że programy zdrowotne Centrum Odzyskiwania Zdrowia wymagają maksymalnej ciszy i relaksu w celu poprawy ich samopoczucia fizycznego i psychicznego. W końcu spokój i cisza są drogą do osiągnięcia wewnętrznej harmonii.